USB 3.0 Hakkında Cevabını Bilmeniz Gereken 10 Soru
Universial Serial Bus yani USB teknolojisi hiç şüphe yok ki teknoloji dünyasının son yıllardaki en önemli gelişmelerinden biri. Sunduğu imkanlar ve son derece geniş kullanım alanları USB’yi bugün için benzersiz bir noktaya taşıyor.
Intel’de çalışan Ajay Bhatt tarafından geliştirilen ilk USB’nin üzerinden tam 14 yıl geçti ve o günden bugüne kadar USB’ler pek çok değişikliğe uğradı.
Fakat en heyecan verici değişim şu sıralarda yaşanıyor. Veri aktarım hızının USB 2.0′a göre (teorik olarak) 10 kat arttıran USB 3.0′ın yavaş yavaş hayatımıza girdiği şu günlerde her kullanıcının yeni nesil süper hızlı USB’yi daha yakından tanıması artık şart. İşte hayatımızı pek çok farklı açıdan değiştirecek olan USB 3.0 hakkında cevabını bilmemiz gereken 10 soru…
1- USB Nedir?
Universal Serial Bus ya da Türkçe karşılığı ile Evrensel Seri Veriyolu, bilgisayar ve dış donanımların iletişim kurmasını sağlayan bir bağlantı biçimi. Hintli bilgisayar mühendisi Ajay V. Bhatt tarafından 1996′da geliştirilen USB, dört telli bağlantı ile çalışıyor. Tak Çalıştır özelliği sunması sayesinde pek çok dış donanım ünitesinin standart bilgisayar bağlantısı yöntemi haline geldi. Fare, yazıcı, tarayıcı gibi donanım cihazlarının yanı sıra akıllı telefonlar, oyun konsolları gibi daha gelişmiş cihazlar tarafından da tercih ediliyor. Bugüne kadar 10 milyarı aşkın USB’li cihazın satıldığı tahmin edilmektedir.
2- USB 3.0 Nedir?
İlk olarak 17 Eylül 2007′de Intel tarafından duyurulan USB 3.0 (ya da süper hızlı USB) bir önceki USB 2.0′a göre performans ve güç yönetimi açılarından çok önemli avantajlar sağlıyor. USB 2.0′da bağlantı dört telli bir yapı ile sağlanırken USB 3.0′ın bağlantısı dokuz tel ile sağlanmakta ve çok ciddi bir hız farkı oluşmasına yol açıyor.
3- USB 3.0 Ne Kadar Hızlı?
Birden fazla kanaldan eş zamanlı veri transferi yapabiliyor olması nedeniyle USB 3.0, kendisinden önceki USB 2.0′a oranla arttırılmış bir veri transfer hızı sunuyor. USB 3.0′ın teorik olarak ulaşabileceği en yüksek hız 4,8 Gbit/sn olarak açıklandı. Yani USB 2.0′ın 480 Mbit/sn hızının tam 10 katına ulaşması mümkün.
Fakat USB 2.0′ın da çoğu zaman teorik hızı olan 480 Mbit/sn’ye ulaşamadığı ve 250 Mbit/sn civarında kaldığı düşünüldüğünde, pratikte USB 3.0′ın ulaşması beklenen en yüksek hızın 3Gbit/sn civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu durumda bile USB 3.0′ın sunduğu hız SATA-II ile yarışır durumda olacak.
Daha anlaşılır bir ifadeyle GB’larca veriyi USB 3.0 ile transfer etmek sadece saniyeler sirebiliyor.
4- Bu Hızla Ben Neler Yapabilirim?
Bu hız son kullanıcının doğrudan tecrübe edeceği ve gündelik hayatında aktif olarak kullanacağı imkanlar sunuyor. Giderek gelişen video teknolojisi ve HD video kameraların yaygınlaşması, kısa videoların bile büyük dosya boyutlarında kaydedilmesine yol açıyor. Bu videoların aktarılması veya oynatılması için USB 3.0′ın sunduğu hız önemli bir avantaj ve video kamera üreticilerinin dosya boyutunu göz ardı ederek daha kaliteli kayıt imkanları sunmasına yol açabilecek.
Bunun yanı sıra bilgisayara USB yoluyla bağlanan harici disklerin kullanımı, veri transferi hızı açısından artık daha etkili hale gelebilir. En kısa vadede kullanıcıların USB 3.0′dan faydalanmasını sağlayacak diğer cihazlar ise USB flash bellekler olacak gibi görünüyor.
5- Bu Hıza Yol Açan Teknik Özellikler Neler?
USB 2.0′da kullanılan dört telden biri güç, biri toprak, ikisi ise veri transferi için kullanılıyor. Veri transferini sağlayan teller tek yönlü çalışıyor, yani aynı anda sadece ya yazıyor, ya okuyor.
USB 3.0′da ise bir tel hala güç için kullanırken, topraklama için kullanılan tel sayısı ikiye çıkıyor ve 2 tel de normal hızda veri transferi sağlıyor. Asıl farkı yaratan ise diğer 4 tel… Bunlardan ikisi sadece okumak, diğer ikisi ise sadece yazmak için kullanılıyor.
Yani USB 2.0′dan farklı olarak 3.0 sadece daha hızlı değil, aynı anda hem veri almayı, hem de göndermeyi mümkün kılıyor. Bu durum özellikle veri eşlemesi yapılan durumlarda, her iki taraftaki verileri aynı anda güncellemek için çok önemli bir özellik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder