6- USB 3.0′ın Enerji Tüketimi Ne Durumda?
Hız dışında USB 3.0′ın en önemli özelliklerinden biri daha az enerji tüketimine yol açıyor olması. Bunu sağlayan ise daha önceki USB modellerinde olmayan yeni bir özellik. Artık cihazlar çalışmaya başlayacaklarında diğer tarafa bununla ilgili bir sinyal gönderecekler. Bu sinyal ile birlikte USB 3.0 cihaza enerji aktarımına başlayacak. Cihazlar aktif olmadığı anlarda ise USB üzerinden gereksiz enerji aktarımı gerçekleşmeyecek.
7- Güç İletiminde Değişiklik Var mı?
USB’nin sağladığı en önemli avantajlardan biri de cihazlara güç aktararak çalışmalarını veya şarj olmalarını sağlayabilmesi. Aktarılan güç ise USB’nin kapasitesi ile sınırlı. USB 2.0′da 100 mA olan bir birim güç çıkışı USB 3.0 ile 150 mA’e yükseltildi. 3.0′ın aynı anda 6 birim güç çıkışı sağlıyor olması ise maksimum 900 mA güç aktarımının mümkün olabileceği anlamına geliyor. USB 2.0′la ise güç aktarımı en fazla 500 mA’e ulaşabiliyordu.
Çalışmak için daha fazla güce ihtiyaç duyan cihazlar bu sayede USB’yi çok daha rahat kullanabiliyorlar ve şarj süreleri ciddi oranda azalıyor. Aynı sebepten dolayı birden fazla cihazı çalıştırmak USB 3.0 ile daha kolay hale geliyor. USB 3.0′ın aynı anda tam 127 cihaz bağlantısına olanak sağlayabilmesinin ardından da bu özellik yatıyor.
8- USB 3.0 Önceki USB’ler İle Uyumlu mu?
USB 3.0, hem USB 1.1 hem de USB 2.0 ile tamamen uyumlu. Fakat 3.0′ın avantajlarından faydalanabilmesi için hem bağlantı noktasının, hem de cihazın USB 3.0 özelliği taşıması gerekiyor. Eğer herhangi biri daha eski bir USB modeline sahipse, eski modelin hızı ve özellikleri geçerli oluyor.
9- USB 3.0 Kablolarında Bir Fark Var mı?
USB 3.0, daha önce var olmayan 5 yeni tel içeriyor. Ayrıca tüm teller elektro manyetik alanlardan etkilenmemesi için özel bir kaplamaya sahip. Bu nedenle USB 3.0′ın kabloları, USB 2.0′a göre daha kalın, daha az esnek ve (kaçınılmaz olarak) daha pahallı.
Tüm bu sebepler kabloların maksimum uzunluğunu da etkiliyor. USB 2.0 ile en etkin kullanım için tavsiye edilen kablo boyu 5 metreyken, USB 3.0′da kablolar en fazla
10- Hani İşletim Sistemleri USB 3.0′ı Destekliyor?
Windows’un en yeni iki işletim sistemi de şu anda USB 3.0 desteğine sahip. Vista ve 7 dışında en çok merak edilen ise XP’nin bu desteği sunup sunmayacağı. XP’nin kullanım oranı hala çok yüksek olmasına rağmen Microsoft’un, XP’den Windows 7′ye geçişi hızlandırmak istemesi ve 9 yaşındaki işletim sistemini daha fazla geliştirmeye zaman ayırmak için hevesli olmaması büyük ihtimalle emektar XP’nin bu destekten yoksun kalacağı anlamına geliyor. Diğer yandan hayranlarının çokluğu düşünüldüğünde XP için resmi olmayan USB 3.0 sürücüsü çıkması da bir olasılık.
Diğer yandan Linux’un da USB 3.0 desteği hazır, Mac cihazların ise yakın zamanda bu desteği sunmaları bekleniyor.
Bonus Soru: USB 3.0, 2.0′ı Bitirecek mi?
Eninde sonunda USB 2.0 bitecek ama en azından yakın gelecekte değil. Her yıl ortalama 2 – 3 milyar arası yeni USB cihaz satıldığı tahmin ediliyor ve şu anda piyasadaki toplam USB 2.0 cihazların sayısı 10 milyarı aşmış durumda. Zaten daha ucuz olan USB 2.0 cihazların üreticileri, USB 3.0 baskısıyla fiyatları da biraz daha aşağı çekerek rekabet avantajı sağlamaya çalışacaklardır.
Bunun yanı sıra USB 3.0′un gelişmiş özellikleri her USB cihaz için aynı derece önemi değil. Bir fare veya klavyenin USB 2.0 yerine USB 3.0 kullanıyor olması, kullanıcı açısından hissedilebilir bir farka yol açmayacak. Bu da bu tip cihazlarda 3.0′ın tercih edilmemesine yol açacak.
Şu anda piyasada boy göstermeye başlayan USB 3.0 cihazların 2010 yılı sonuna kadar dünya çapında ancak 100 – 200 milyon adet civarında satılacağı tahmin ediliyor. Bu sırada piyasada halen 1 milyar kadar USB 1.1 cihazın alıcı bulacağını da unutmayalım.
USB 1.1 cihaz satışlarının ancak 2012′de 500 milyon seviyesine ineceği ve geçiş yapan kullanıcıların bir kısmının da doğrudan 3.0′a değil, önce 2.0 geçeceğini ön görmek mümkün. Bu durumda USB 3.0 satışlarının ancak 2012 yılında yarım milyar adete ulaşacağı ve USB 2.0 cihazlardan aynı yıl halen yaklaşık 2,5 – 3 milyar adet satılacağı ön görülüyor.
Yani USB 2.0 ve 3.0 uzun süre bir arada varlıklarını sürdüreceklerini ön görmek mümkün. USB 3.0′ın öne geçmesi ise daha uzun yıllar alacak gibi görünüyor…