9 Ocak 2011 Pazar


HAYRETTİN BİNZET


Yetenek Sizsiniz-Aref Ghafouri




Geçen akşam yayınlanan Yetenek Sizsiniz Türkiye’nin son bombası Aref Ghafouri.Belki müthiş bir yetenek olmayabilir ama yaptığı el çabukluğu hareketleri ile herkesi büyülediği kesin.Gelin bakalım numaraları nelermiş bu arkadaşın?

Önce bir Aref’i izleyelim ;
Sonrada Aref’in sayfasına bir göz atalım;

http://www.youtube.com/user/MrArefgh

1-Kaşık Bükme:Kaşık numarasını zaten bir çok kişi biliyordur. Aref  iki kaşık seçtiriyor, biri kolay kırılan diğeri de normal (fakat illüzyona uygun) hangisini seçilirse seçilsin kolay kırılan kendinde kalacak şeklinde seçim aldatmacası var. Diğeriyle ise bükme illüzyonu yapıyor ki internette her yerde bulabileceğiniz videolarla sizde öğrenebilirsiniz(Bileziği ya da yüzüğü neodyum(Neodimyum) mıktanatıslı. Bu madde oldukça güçlü manyetizmaya sahip kaşık bu sayede eğilip bükülüyor ve çabucak kırılıyor.)
Buda Aref’in numarası:
http://www.youtube.com/watch?v=v9rKi31j8ww

2-Brad Pitt:Seçilen kağıdın Brad Pitt olmasının ayarlanabilmesi o kadar kolay ki.Size diğer kağıtları gösterdi mi?Hayır!Sadece maval okudu, 4 kişi çağırdı (dikkat dağıtma adımını uyguladı) sonra da yok burada sanatçı isimleri var dedi (açıp göstermedi kağıtları tek tek) en sonunda önceden özenle kesilmiş şablonları elinden(cebinden) çıkardı.

3-Kağıt Oyunu:Bununla ilgili en güzel açıklama okudum. Özetle, tekler bir yönde çiftler bir yönde duruyor, el marifetiyle bunları güzelce açmak gerekiyor.Maça kızı numarasında bizim gördüklerimiz tek sayılardır,kartları tek bir yönde çiftler bir yönde şeklinde dizilmiştir. kupa ve maçalar sol elde, karolar ve sinekler de sağ eldedir, Aref’in tek yapması gereken, ters, kartları iyice gizlemek ve kartları hangi taraftan çıkarması gerektiğin hatırlamaktır.
http://img521.imageshack.us/img521/5629/part2t.png



4-19519:Sayı illüzyonunu da açıklıyorum.Sayıları toplayanın önündeki sayılarla sayıları yazanların sayıları aynı sayılar değil, toplayıcı kıza götürürken o desteli kağıttan kopardı, dikkatle izleyince anlaşılıyor. yani neden sayıları tek bir kağıda yazdırmadı da desteli bir kağıda yazdırdı?Çünkü o destenin içinde toplamı 19519 yapan başka 3 sayılar dizisi var.Toplayan kişi diğerlerinin ne yazdığını bilmiyor.



Bu çocuk yetenekli mi yeteneksiz mi?Yeteneksiz olsa eline yüzüne bulaştırırdı,oysa Aref şovunu çok güzel tamamladı.Ben burada yeteneğini kesinlikle eleştirmiyorum,böyle yetenekli bir illüzyonist kendisini daha da geliştirebilir fakat bu merakına ve bu işe ne kadar kendini adayacağına bağlı.


Son olarak Sihirbaz(The prestige) filmini hatırlatmak istiyorum:

' Dikkatle bakıyor musunuz?'

Hayır bakmıyorsunuz, çünkü kandırılmak istiyorsunuz.

5 Ocak 2011 Çarşamba

USB 3.0 ne gibi yenilikler getiriyor?

  • USB 3.0 10 kata kadar daha hızlı; USB 3.0′ın teorik olarak ulaşabileceği en yüksek hız 4,8 Gbit/sn dir. Bu hız USB 2.0′ın 480 Mbit/sn hızının tam 10 katına eşittir. Yani USB 3.0 ile filmlerimizi, resimlerimizi, dosyalarımızı 10 kata kadar daha hızlı kopyalayabiliriz.
  • Daha çok cihaz bağlanabilir, daha hızlı şarj edebilir; USB 2.0′la ise güç aktarımı en fazla 500 mA iken, USB 3.0 maksimum 900 mA güç aktarabiliyor. Bu sayede;

  1. Fazla güce ihtiyaç duyan cihazlar USB 3.0 ile daha rahat çalışabilir.
  2. Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazları USB 3.0 ile şarj etmek çok daha kısa sürer.
  3. USB 3.0 aynı anda tam 127 cihaza kadar bağlantıya olanak sağlayabilir.

  • USB 3.0 kullanan cihazlar daha az enerji harcar; USB 3.0 kullanan cihazlar çalışmaya başladıklarında diğer tarafa bununla ilgili bir sinyal gönderirler. Bu sinyal geldikten sonra USB 3.0 cihaza enerji aktarımına başlar. Cihazlar aktif olmadığında enerji aktarımı olmadığından USB 2.0 daki gibi gereksiz enerji harcanmamış olur.
  • USB 3.0 önceki USB sürümleri ile uyumlu; USB 3.0, hem USB 1.1 hem de USB 2.0 ile tamamen uyumlu. Fakat 3.0′ın avantajlarından faydalanabilmesi için hem bağlantı noktasının, hem de cihazın USB 3.0 özelliği taşıması gerekiyor. Eğer herhangi biri daha eski bir USB modeline sahipse, eski modelin hızı ve özellikleri geçerli oluyor.

3 Ocak 2011 Pazartesi

USB 3.0 Nedir | Ne işe Yarar

USB 3.0 Nedir_? | Ne işe Yarar_?

HAYRETTİN BİNZET

Bilgisayar sektörü sürekli bir gelişme içinde. Bunun en büyük örnekleri de eski disketlerden cd ye geçiş olarak düşünebiliriz. Artık cd lerden hafıza kartlarına geçiş yapılıyor. Cd yerine flash bellekler kullanıyoruz. Flash belleklerde de hafıza arttıkça ortaya hız problemi çıkıyordu. Yeni USB 3.0 teknolojisi ile bu hız sorunuda ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Ocak ayında Segate,SuperSpeedUSB 3.0 demosunu tanıttıktan sonra, 2009 senesinin sonlarına doğru bu teknolojiyi kullanan aygıtların bir bir duyurulması bekleniyordu. Bu tahminler boşa çıkmadı ve Freecom, USB 3.0 teknolojisini kullanan ürünü basına tanıttı bile. Hızlı veri aktarımını sağlayan USB, ilk kullanıcıyla buluştuğundan bu yana 3 milyar aygıt tarafından tercih edilmesi, ne kadar doğru bir teknoloji olduğunu gösteriyor. USB 2.0 ile birlikte teknolojiyi bir adım öne taşıyan geliştiriciler, uzun süredir USB 3.0 üzerinde çalışıyordu.

USB Geliştiricileri Forumu USB-IF, bu teknolojiyi merak edenlerin başvurduğu ilk adres olarak biliniyor. Şimdi de USB-IF tarafından tüm USB 3.0 ürünleri yavaş yavaş mercek altına alınmaya başlandı. Uzun süredir de USB 3.0′ın kablosuz veri aktarım standardı olacağı ile ilgili dedikodular dolanıyordu. Bu dedikodular geçtiğimiz yıllarda kesin bir dille yalanlandı ve USB 3.0′ın kablolu bir aktarım seçeneği olacağı açıklandı.

USB 3.0 nedir_?

Peki tüm teknolojik aygıtlar kablolarını koparıp atarak, kablosuz olma yolunda hızla ilerliyorken, yeni bir kablolu aktarma standardına ihtiyacımız var mı gerçekten de? Açıkça söylemek gerekirse, evet var. Zira USB 2.0 artık dünya genelinde birçok kullanıcı tarafından yetersiz görülüyor. Bu yetersizliği aşabilmek için yeni bir standart şart.

USB 3.0 için, USB 2.0′dan 10 kat hızlı bir teknoloji demek yeterli midir? Tabii ki bu söylem eksik kalır. Peki tam olarak nedir USB 3.0?

SuperSpeed, yani süper hızlı teknoloji olarak adlandırılması USB 3.0‘ın hız konusunda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. Yeni nesil bağlantı standardından bahsediyorsak, hızın yanında başka

özellikler de barındırmalı. Zira sadece bilgisayarlarda değil, dijital kameralardan taşınabilir medya oynatıcılarına, cep telefonlarına, harici hard disklere ve benzeri onlarca ürüne bağlantı sağlayacak

bir teknoloji olacak USB 3.0.

Peki USB 3.0 Ne İşe Yarar?

USB 2.0, Hi-Speed olarak anılıyorken, USB 3.0 ise SuperSpeed olarak anılacak. Çıtayı bir sonraki standartta nasıl yüksek tutacaklar diye düşünmeden edemiyoruz. USB-IF‘ın açıklamasına göre, SuperSpeed USB, veri aktarım standardına çok önemli yenilikler ve geliştirmeler getirecek.

USB 2.0′dan 10 kat hızlı olacağını söylemiş miydik?


Universal Serial Bus kelimelerinin baş harflerinden oluşan USB, 1996′dan bu yana teknoloji dünyasında kendine yer edinmeyi başarmıştır. Kullanıcılar USB 2.0 ile tanıştığında teknoloji, büyük sıçramayı çoktan yapmıştı. Öte yandan USB 2.0 ile birlikte teknoloji, çıkabileceği en üst seviyelere çıktı. 2007 yılı içerisinde ise Intel, IDF 2007′de (Intel Developer Forum), USB 3.0′a dair ilk resmi açıklamaları yapmıştı. 17 Kasım 2008‘de ise USB 3.0′ın özellikleri tamamlanmış ve teknolojinin nasıl bir kapasiteye sahip olabileceği ile ilgili sınırlar çizilmişti.

USB 3.0'ın Özellikleri

USB-IF bu vakitten sonra ipleri iyice eline aldı ve sıkıca kapanıp, USB 3.0 teknolojisini daha da geliştirmek için kolları sıvadı. USB 3.0 bize şu özellikleri sunuyor:

  • 4.8 Gbps‘ye kadar ulaşan yüksek aktarım hızları,
  • Geliştirilmiş veri yolu gücü,
  • Çift veri aktarımı ve yeni aktarım tipi desteği,
  • Yüksek hızlarda veri aktarımı için yeni konektörler ve kablolar.

Muhtemelen birçoğunuzun en çok merak ettiği şeylerden birisi de, USB 3.0‘ın 2.0 ile uyumlu olup olmayacağıdır. Şüphesiz ki milyarlarca cihazın kullandığı USB 2.0 standardı bir anda terk edilemez. Dolayısıyla USB 3.0, bir önceki standart olan ve halen kullanılan USB 2.0 cihazlarını destekleyecek.

Daha Az Güç, Daha Çok İş

USB 3.0 ayrıca, daha yüksek hıza rağmen daha az güç harcamaya yönelik olarak tasarlandı. Kısacası SuperSpeed, Hi-Speed’ten daha verimli bir teknoloji. Şöyle söyleyelim; USB-IF’in izin verdiği veri yolu gücü 500mA’dan (mili amper) 900 mA’ya kadar. Bu sayede yüksek güç gereksinimine sahip cihazlar, bilgisayarınızdan ve USB’nizden güç alabilecek. Hatta şarjla çalışan ve USB arabirimini kullanan aletleriniz daha hızlı şarj olabilecek.

USB 2.0 ile Uyumlu

Önceki sayfalarda dediğimiz gibi, USB 3.0 teknolojisi, bir önceki USB 2.0 teknolojisi ile tamamen uyumlu olacak. Bu uyum, tıpkı USB 2.0 ile USB 1.1 teknolojisi arasındaki uyum gibi olacak. Dolayısıyla, yıllardır edindiğimiz USB 2.0 destekli kabloları ve ürünleri bir kenara atmayacağız. Eğer USB 3.0 destekli bir bilgisayarınız, USB 3.0 kablonuz ve USB 3.0 destekli dijital kameranız varsa, bu kombinasyonu kullanarak çok yüksek hızlarda veri aktarımı yapabilirsiniz.

Diğer bir yandan, kamerayı USB 3.0 destekli değil de, USB 2.0 destekli olarak değiştirirsek (bilgisayar ve kablo yine USB 3.0 destekli), aktarım hızı USB 2.0′ın maksimum hızlarına düşecek. Eğer bilgisayar ve kamera USB 3.0 destekli iken, kablo USB 2.0 kablosu olursa, yine USB 2.0 aktarım hızına erişiriz, ki bu zaten tahmin edilebilir bir şey.

Dolayısıyla USB 3.0 hizmetlerinden yararlanabilmek için, işlemdeki tüm ekipmanların o teknolojiyi destekliyor olması şart.